Α.Ο. Τρίκαλα – 6 δεκαετίες με χαρές και λύπες

Έξι ολόκληρες δεκαετίες ποδοσφαιρικής δράσης και έντονων συγκινήσεων έχει χαρίσει στα Τρίκαλα και στους απανταχού οπαδούς του στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο ο ΑΟ Τρίκαλα. Στις 10 Ιουλίου η ομάδα συμπληρώνει 58 χρόνια από την ίδρυση της το 1963. Ας δούμε σύντομα την ιστορία και τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ομάδας που κάνει περήφανους χιλιάδες ποδοσφαιρόφιλους.

Η ίδρυση και τα πρώτα βήματα

Πόδι aotrikalafc

 

Ο ΑΟ Τρίκαλα ιδρύθηκε στις 10 Ιουλίου 1963, ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης δύο από τις πιο σημαντικές ποδοσφαιρικές ομάδες της πόλης των Τρικάλων, του Αχιλλέα και της ΑΕ Τρικάλων. Η νεοσύστατη ποδοσφαιρική ομάδα διατήρησε στοιχεία και των δύο συλλόγων, όπως ήταν για παράδειγμα το κόκκινο χρώμα της εμφάνισης της ΑΕ Τρικάλων και το μπλε χρώμα αντίστοιχα της ομάδας του Αχιλλέα. Παράλληλα δημιουργήθηκε το νέο σήμα της ομάδας του Α.Ο. Τρικάλων, που περιλαμβάνει 2 δαχτυλίους αντίστοιχων χρωμάτων, που συνδέονται μεταξύ τους συμβολίζουν αυτή την ιστορική ένωση των δύο συλλόγων, σε έναν πιο ισχυρό και δυναμικό πλέον ποδοσφαιρικό σύλλογο.

Η άνοδος και η πορεία στην Α Εθνική

Ο σύλλογος των Τρικάλων είχε πολύ γρήγορα στην πρώτη του επιτυχία. Μετά από ένα σερί επιτυχιώ

ν στους αγώνες που έδωσε, κατάφερε σε χρόνο-ρεκόρ να ανέβει στην πρώτη εθνική κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η επιτυχία αυτή ήρθε με πολύ μεγάλη προσπάθεια και με αγώνες που έχ

ουν μείνει στην ιστορία για την εξέλιξή τους και τη συναρπαστική δράση. Ο ΑΟ Τρίκαλα ξεπέρασε τον σκόπελο των αντιπάλων του και μέσω μπαράζ αγώνων, έφτασε στην κορυφαία κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο ΑΟ Τρίκαλα αγωνίστηκε στην Α εθνική κατηγορία συνολικά για εφτά αγωνιστικές σεζόν, ενώ κατά κύριο λόγο το μεγαλύτερο διάστημα της παρουσίας του είχε μία σταθερή και ισχυρή πορεία στα γήπεδα της Β Εθνικής. Μέσα στις έξι αυτές δεκαετίες αγωνίστηκε αντίστοιχα και στη Γ και στην Δ εθνική. Ωστόσο, οι εμφαν

 

ίσεις στη Β κατηγορία είναι αυτές που κατά κύριο λόγο έχουν μείνει στη μνήμη των περισσότερων.

Η χαμένη ευκαιρία που χάθηκε το 2021

Ο ΑΟ Τρίκαλα πραγματοποίησε εξαιρετική αγωνιστική πορεία τη σεζόν 2020-21, με αποτέλεσμα να βρεθεί στην 4η θέση της Superleague με την ελπίδα Νότου και πάλι να βρεθεί στη μεγάλη κατηγορία του κορυφαίου ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Η ομάδα, ωστόσο, υποβιβάστηκε τελικά ως τιμωρία για την κατάθεση πλαστής εγγυητικής επιστολής την επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού. Ενώ, λοιπόν, η ομά

δα είχε τη δυναμική της Superleague, βρέθηκε τελικά να αγωνίζεται στην Δ εθνική κατηγορία και λόγω οικονομικών προβλημάτων έπεσε ακόμα περισσότερο, φτάνοντας να αγωνίζεται στις τοπικές κατηγορίες της ΕΠΣ Τρικάλων.

Η επιστροφή της ομάδας στις επιτυχίες

Η ομάδα ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ στα μέσα της δεκαετίας του 2020. Ωστόσο, κατάφερε να ανακάμψει τελικά και σταδιακά να ανέβει μία – μία τις κατηγορίες, μέχρι να φτάσει και πάλι στη Β Εθνική. Έτσι, λοιπόν, από τον πολύ πιθανό κίνδυνο οριστικής διαγραφής της ομάδας από τα μητρώα των συλλόγων της ΕΠΟ λόγω των οικονομικών προβλημάτων, ο Α.Ο Τρίκαλα βρέθηκε και πάλι εκεί που της αξίζει, στη Β Εθνική, με τη δυναμική για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες.

Η ομάδα σώθηκε από την ολική καταστροφή, λόγω της μεγάλης κινητοποίησης παραγόντων, παλιών ποδοσφαιριστών και των απλών φιλάθλων του ΑΟ Τρίκαλα, που με την αγάπη τους έβγαλαν από την κρίση την ομάδα. Το έργο δεν ήταν καθόλου εύκολο όμως για άλλη μία φορά όσοι αγαπούν τον ΑΟ Τρίκαλα απέδειξαν πως αυτή η ομάδα ξέρει να αγωνίζεται και να επιβιώνει.

Ο ΑΟ Τρίκαλα έφτασε να αγωνίζεται στις τοπικές κατηγορίες. Ακολούθησε η συγχώνευση με τον ΑΟ Φλαμουλίου Τρικαλων, ο όποιος είχε πετύχει αγωνιστικά την άνοδο στη Γ Εθνική κατηγορία και πλέον η άνοδος στη Football League ήταν Απλά θέμα χρόνου. Ο ΑΟ Τρίκαλα αγωνίζεται σταθερά πλέον τα τελευταία οχτώ χρόνια στο πρωτάθλημα της Superleague 2, όπως ονομάζεται πλέον η Β Εθνική.